Fritekstsøk:

Hvert ord er viktig

Når manuskriptet blir av en viss størrelse rekker du å se at det tas backup hver gang du lukker Scrivener
Når manuskriptet blir av en viss størrelse rekker du å se at det tas backup hver gang du lukker Scrivener

Jeg er livredd for å miste det jeg har skrevet, og vil derfor være sikker på at jeg både vet hvor Scrivener lagrer hele manuskriptet mitt - og at jeg tar backup når det trengs.

En ulempe med Scrivener er at det ikke er så lett å se hvor prosjektet blir lagret. Du kan ikke gå på en meny og se stien (path) til der all teksten ligger på harddisken din.

Siden jeg har jobbet med mitt manuskript over flere år har min PC endret seg. Jeg fikk for eksempel en ny Dropbox-konto og ville gjerne at Scrivener lagret data der, slik at det ble tatt automatiske sikkerhetskopier. Jeg måtte da lete over hele harddisken for å finne mappen som ender på ".scriv"

Tips: Før du starter på et nytt prosjekt, så lag en egen mappe der du vil ha alle prosjektene dine. I denne mappen lager du egne undermapper for hvert prosjekt, og i denne undermappen lar du Scrivener lagre prosjektet første gang du skaper det.

I mitt tilfelle har jeg en mappe som heter "Bøker og ideer" og i denne har jeg undermapper for hvert eneste prosjekt.

Når Scrivener lagrer prosjektet, som jeg feks kaller "Noveller", så blir det laget en mappe som heter "Noveller.scriv" og i denne blir det automatisk lagt en fil som heter "Noveller.scrivx" [legg merke til x-en i scrivx] sammen med flere mapper som heter "Files", "Icons", "Settings" og "Snapshots".

Skal du åpne et eksisterende prosjekt, så let deg frem til .scriv-mappen, åpne denne og velg .scrivx-filen for å åpne prosjektet.

Ønsker du å ta en manuell sikkerhetskopi (eller flytte Scrivenerprosjektet) så kopierer/flytter du hele mappen som heter "Noveller.scriv" med alt innholdet.

 

Automatisk backup

Automatisk backup

Hvis du ikke endrer innstillingene, vil Scrivener automatisk ta en backup av hele prosjektet ditt og lagre det på

C:\Users\YourAccount\AppData\Local\Scrivener\Scrivener\Backups

Ved å klikke på "Tools"-menyen og velge Options og deretter "Backup" kan du stille inn når og hvor sikkerhetskopiene blir lagret.

For å være sikker på at det fungerer kan du klikke på "Open backup folder..." knappen og se at det ligger så mange kopier av tekstene der som du har valgt å lagre. Standard er at Scrivener lagrer de 5 siste versjonene. Men vær klar over at om du for eksempel bare åpner Scrivener, uten å gjøre noen endring, så vil den eldste av de 5 kopiene bli overskrevet når du lukker programmet.

Innimellom kan du også velge å ta en manuell backup fra "File" menyen ved å velge "Back Up" og deretter "Back  Up Now".

Lagre automatisk på Dropbox

Har du en cloud-løsning, eller en server hvor det blir tatt sikkerhetskopier av innholdet, så anbefaler jeg at du lagrer prosjektmappen (den som heter "Noveller.scriv") der.

En fordel er da at du kan åpne prosjektet fra en annen maskin om du trenger det - og selvfølgelig at du kan gjenskape prosjektet om maskinen du jobber på bryter sammen.

Teoretisk er det da mulig å åpne det samme prosjektet på to ulike maskiner ad gangen, men det bør du ikke gjøre. Scrivener lagrer hele tiden det du holder på med, hver eneste gang du gjør en endringer - og uten at du må trykke på noen "save"-knapp. Det betyr også at om du har det samme prosjektet åpent på to maskiner ad gangen, så vil Scrivener få problemer med å lagre på riktig måte - og hele prosjektet kan bli ødelagt.

(Du kan fortsatt gå inn i prosjektmappen og se alle filene i "Docs" mappen og finne all teksten, men det blir litt av en jobb å sette den sammen i riktig rekkefølge da Scrivener har nummereret filene etter når de ble laget og ikke etter rekkefølgen hver scene har i den nåværende versjonen av manuskriptet.

Tips: Lagre Scrivener prosjektet i for eksempel Dropbox, men åpne prosjektet bare på en maskin ad gangen.

Nye tips

Tips til en nybegynner

Her er en oversikt over funksjonene jeg liker aller best i Scrivener

Plotting og første versjon

Jan og jeg har begynt på bok nummer to - nå vet vi mer om hvordan vi skal planlegge, så vi utnytter Scrivener til det fulle for raskt å lage en første versjon av manuskriptet.

Lag gode scenetitler

Når du starter redigeringen av manuskriptet og vil sjekke at dine storylines er fornuftige - så ta deg tid til å endre de automatisk genererte scene-titlene.

Lag dine egne hurtigkommandoer

Mitt tips: Lær deg å bruke hurtigkommandoer. Det gjør det enklere å raskere å for eksempel skifte visning - og lag dine egne som passer for det norske tastaturet.

Hvordan åpner du en ePub-fil på din iPhone

Om du vil lese boken i ePub-format på din iPhone, så må den eksporteres for å vises riktig.

Sett deg et mål

Det går bedre når du har et mål for øye

De forferdelige norske bokstavene

Dessverre skaper norske bokstaver et problem for Scrivener.

Velg riktig mal

Det lønner seg å lage maler - og å sortere dem riktig.

Hvert ord er viktig

Hvordan kan jeg være sikker på ikke å miste noe av det jeg har skrevet?

Den beste måten å omorganisere scener

I første utkast gjelder det om å skrive, skrive, skrive - og så kan du etterpå bytte om på rekkefølgen.